Hetési Kerek Perec - "Hőkön sült perec"

2021.07.06

Kerek Perec - Hetés vendégül lát - Hetés

"A kerek perec: Egy hagyományos népi étel Hetés egész területén, itt ,,hőkön sült perec" néven emlegetik az emberek. A múltja több száz évre vezethető vissza. Hetésben ez volt a legkedveltebb népi étel a korábbi időkben, ennek pedig az oka nem más, mint az hogy gyorsan elkészíthető volt, a legalapvetőbb alapanyagokból, és nagyon laktató ételként is szolgált.

A Hetés vendégül lát rendezvényen Gáborjánházán, és Bödeházán kóstolható meg ez a népi jellegzetesség, melyet a falvak kemencéjében szoktak elkészíteni.

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hetesvendegullat&set=a.857572404605651


Élő szakácskönyv Zsitkócban

A kerek perec annyira elterjedt étellé vált napjainkban, hogy szerepel, Kepéné Bihar Mária, Lendvai Kepe Zoltán és Tivadar Éva Hetés népi táplálkozása című néprajzi-gasztronómiai könyvében is. A képre kattintva megtalálható az elkészítésének hozzávalói, és receptje is.  

III. Országos IKSZT Szakmai Találkozó, Budapest 

A perecet a 2014-ben megrendezésre kerülő III. Országos IKSZT Szakmai Találkozón is az asztalokon szerepelt. Ezt a rendezvényt a vidékek fejlesztése érdekében szervezik meg, és a vidékeken létrejött épületek megóvására, restaurálására.