Értékeink

Hetés Tájegységi Értéktár

A Hungarikum törvényben foglaltak szerint a települési önkormányzat települési értéktárat és települési értéktár bizottságot hozhat létre, amelynek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása, valamint azok megyei értéktárba történő megküldése. 

Hetés települései olyan picik, hogy úgy döntöttek, hogy tájegységi, azaz közös települési értéktár bizottságot hoznak létre, amely elkészíti a tájegységi értéktárat és annak majd az adatait megküldik a megyei értéktárba.

2015-ben a Magyar Tájdíjat a Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte el, melynek célja Hetés természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése, megőrzése. A programnak a hazai és a határon túli lakosság is résztvevője volt. Az értéktárba 2015-ben került. 

https://www.hetesifalvak.hu/hetesi_tajegysegi_ertektar/tajdij.pdf

2014-15-ös év Európai Bizottságának Táj Díját a Magyar Tájdíj nyertese a Mesés Hetés nyerte el, s először határon átnyúlóan a szlovéniai partnerek is megkapták a díjat. A díj felvételi kérelme az Értéktár Bizottság elé kerül hamarosan. Addig a hír: https://www.nepujsag.net/horizont/1025-eur%C3%B3pai-t%C3%A1jd%C3%ADjat-nyert-a-mes%C3%A9s-het%C3%A9s.html

Értéktárunkat építjük tovább...